Maten som passar till amaroneviner

Planerar du en festlig middag? Då är det viktigt att i god tid köpa trevliga viner och bestämma maträtter som passar till dem. Många väljer att servera bubbel eller vitt vin innan middagen och sedan ett rödvin till maten. Amarone är ett mycket populärt italienskt rödvin som passar bra till många olika sorters maträtter. Här ger vi dig de bästa tipsen.

Hitta de bästa vinerna på nätet

Amarone är ett lyxigt, komplext rött vin som görs på torkade druvor. Det ger en fruktig och fyllig karaktär som passar till många olika sorters middagar. Vinet tillverkas i distriktet Valpolicella i Veneto i nordöstra Italien. Tillverkningsmetoden kallas appassimento, vilket innebär att druvorna torkas i cirka 3-4 månader efter skörd. Det ger vinet en unik karaktär som inte liknar några andra viner. Att servera amarone när du har gäster är därför festligt och gott. På grund av den komplicerade tillverkningsmetoden är amarone ett relativt dyrt vin. Därför är det bra att läsa på ordentligt innan om vilka flaskor som är bäst att köpa. Hos Grapevine kan du få tips på amarone och andra viner. Du hittar länkar till några av de bästa amaronevinerna i tre olika prisklasser.

Servera kött & italienskt

Amaroneviner karaktäriseras av fruktig, fyllig profil med hög alkoholhalt. Det gör att den här typen av vin passar bra till tyngre kötträtter och andra fylliga maträtter. Välj gärna mustiga kötträtter med exempelvis viltkött, nöt, fläsk eller lamm samt köttgrytor.

En klassisk tumregel när det kommer till mat och vin är att kombinera vin med traditionella maträtter från samma region. När det gäller amaroneviner bör du således helst välja maträtter från Veneto, men självklart passar vinet även mycket bra ihop med populära italienska maträtter från andra regioner, exempelvis ossobuco. Populära maträtter från Veneto är bland annat Fegato alla Veneziana, kycklinglever, Torresani allo Spiedo och Brasato all’Amarone.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *