Europeisk mat

Europa anses av många ha en av de mest spännande mat- och dryckeskulturerna. Här har vin producerats i tusentals år och många av världens vindruvor har sitt ursprung härifrån. Jämfört med många andra världsdelar är Europa relativt litet och utgör endast 2 % av hela jordens yta eller 7 % av hela landytan. Trots sin ringa storlek är europeisk mat otroligt god och mångfacetterad. Mat är en viktig del av länders kultur. Fester och högtider kretsar ofta kring maten. Med 49 länder, inräknat länder som Ryssland som även tillhör Asien, har Europa många olika kulturer och kök. Här kan du läsa mer om den mest berömda europeiska maten.

Fransk mat

Det går inte att prata om europeisk mat utan att nämna Frankrike. Få kök i världen har sådan rockstjärnestatus som det franska. Det anses utgöra grunden i alla västerländska matkulturer och sedan år 2010 finns det med på Unescos världsarvslista. Det var första och enda gången som ett lands gastronomi anses vara ett världsarv, vilket speglar betydelsen av Frankrike som matdestination. Det är även härifrån som många vin och vindruvor har sitt ursprung. Frankrike anses således vara referenslandet när det kommer till viner. Här tillverkas vin bland annat av de världsberömda druvorna chardonnay, pinot noir och cabernet sauvignon. Härifrån kommer även världens mest berömda mousserande vin – champagne.

En viktig anledning till att Frankrike har den ledande positionen inom gastronomi är att regeringen har skyddat sin mat- och dryckeskultur sedan flera hundra år genom den så kallade ursprungslagstiftningen. På franska heter det Appellation d’origine contrôlée (AOC) och den skyddar de lokala och regionala specialiteterna. Framför allt landets världsberömda ostar och viner skyddas av denna ursprungslagstiftning.

Spansk mat

Spanien har länge stått i skuggan av grannen i norr – Frankrike. Det är dock allt fler som fått upp ögonen för den spanska maten som karaktäriseras av Medelhavsinfluenser med olivolja, kryddor och grönsaker. Paella, ostar, tapas och goda viner är bara några av många saker som folk associerar med det spanska köket. Här finns även några av världens bästa restauranger. Länge var El Bulli i Katalonien rankad som världens bästa och mest bokade restaurang.

Italiensk mat

Pizza, pasta, glass, tiramisu, parmesanost, mozzarella… Listan över italienska godsaker kan göras lång. Det avlånga och klackskoformade landet bjuder på en stor variation av klimat och således även många olika sorters mat. Landet är även känt för dess många viner som toppar försäljningslistorna i Sverige.

Övrig europeisk mat

Europa är så stort och det finns så mycket att utforska i matväg. Många av de östeuropeiska länderna har goda soppor och mustiga grytor. Skandinavien har många fräscha rätter kombinerat med goda smörbaserade bakverk. Belgien stoltserar med choklad och musselsoppa. Grekland är världsberömt för oliver och fetaosten. Portugal har många goda fiskrätter och producerar det världsberömda portvinet. Tyskland stoltserar med olika korvar, Österrike med sin wienerschnitzel och britterna älskar sitt afternoon tea. Listan och olikheterna över europeisk mat kan göras lång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *