Asiatisk mat

Asien bjuder på en stor variation av smaker och maträtter. Det är ett mycket stort geografiskt område, vilket resulterar i ett enormt utbud av livsmedel, tillagningssätt och kryddor. Krispiga vårrullar, rå fisk på en risbädd, pekinganka, curry och dumplings är bara några av många rätter som kommer från Asien. Här kan du läsa mer om den mest berömda asiatiska maten.

Japansk mat

Några av världens mest omtyckta maträtter kommer från Japan. Många tänker på sushi, men det japanska köket erbjuder så mycket mer. Japanerna är det folk som har högst medellivslängd, 84 år, och det är dels tack vare deras hälsosamma kost. Många rätter baseras på fisk, alger, ris och grönsaker. Sojabönor är en viktig bas i det japanska köket. Kända japanska maträtter inkluderar tonkatsu, ramen, sushi, sashimi, udon, onigiri, gyoza, teriyaki och yakitori.

Kinesisk mat

Kina är ett stort land med stora kulinariska variationer. Landet brukar delas in i åtta regionala kök som skiljer sig markant åt beroende på deras geografiska förutsättningar, historia, resurser och livsstil. De olika kinesiska köken är Lu (Shandong), Chuan (Sichuan), Yang (Jiangsu), Yue (Guangdong), Xiang (Hunan), Min (Fujian), Hui (Anhui) och Zhe (Zhejiang). Utöver dessa tillkommer även mat från storstäderna Peking och Shanghai. Med andra ord är det mycket komplext och det är lite väl förenklat att tala om ”kinesisk mat”. Det går av denna anledning sällan att ge exempel på särskilda maträtter, men en stor del av de kinesiska köket baseras på ris och nudlar och kryddor förekommer ofta i matlagningen. Man talar ofta om västerländsk kinesisk mat. Detta är maträtter som anpassats för västvärlden, men som i själva verket inte äts i Kina.

Koreansk mat

Sydkorea har seglat upp som ett av de trendigaste matländerna de senaste åren. Rätter som bibimbap, koreansk barbecue, kimchi och friterad koreansk kyckling är på alla gourmanders läppar. Det koreanska köket baseras främst på ris, grönsaker och kött. En traditionell koreansk måltid består av många små rätter, så kallade banchan. Kimchi serveras till nästan alla måltider. Det är fermenterad kinakål som ofta är kryddstark. Det är även nationalrätten i Nordkorea. Andra vanliga ingredienser är sojasås, vitlök, ingefära, chili och sesamolja.

Indisk mat

Indien är, precis som Kina, ett mycket stort land med stora regionala skillnader. Många regioner har vegetariska rätter på grund av religionen. Några av de mest berömda indiska rätterna är kyckling tikka, vindaloo, naanbröd, kyckling korma, masala och raita. Populära kryddor är bland annat garam masala, koriander och spiskummin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *