Sydamerikansk mat

Sydamerika har en rik kulinarisk historia, men det är på senare år som omvärlden har fått upp ögonen för det sydamerikanska köket och den stora variation som det erbjuder. Sydamerika står dessutom för en stor andel av världens vinproduktion och här finns några av världens bästa restauranger. Den som är intresserad av mat bör definitivt hålla ögonen på denna trendiga matdestination. Här kan du läsa mer om mat från några av de sydamerikanska länderna.

Peruansk mat

Peru anses vara det mest varierade köket i världen tack vare landets varierade landskap och klimatförhållanden. Landet har en lång lustremsa, en stor yta som täcks av Amazonasdjungeln och bergskedjan Anderna, vilket ger en stor variation i smaker, råvaror och tillagningssätt. Dessutom har landet en lång historia av invandring och influenser från andra länder. Bland annat är det peruanska köket start influerat av de japanska, franska, kantonesiska och kreolska köken. Peru har ett stort antal soppor och efterrätter, men dess mest berömda rätt är ceviche som är landets nationalrätt. Den utgörs av limemarinerad fisk eller skaldjur.

Argentinsk mat

Argentina är världsberömt för sina viner och sitt nötkött. Malbecdruvan är landets stolthet och landet är den femte största vinproducenten i världen. Majoriteten av vinet konsumeras i landet och ofta tillsammans med kött. Här produceras stora mängder nötkött och befolkningen äter varje år i genomsnitt 70 kilo nötkött per person, vilket är högst i världen. Många rätter består av kött, men det finns även starka influenser från det spanska och italienska köket. Nationalrätten är föga förvånande grillat nötkött, ”asado”. De små pirogerna med fyllning, empanadas, är en annan vanlig argentinsk rätt.

Brasiliansk mat

Precis som karnevalen i Rio är brasiliansk mat färgglad och varierad. Det brasilianska köket varierar mycket från region till region. Den mest kända rätten är nationalrätt är feijoada som är en gryta med bönor och kött, samt rätter som pastel de queijo och camarão alho e óleo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *