Kost för små barn 1-6 år

Det är viktigt att ge barn goda matrutiner och ett sunt förhållande till mat. Efter att barnet fyllt ett år kan de i stort sett äta samma sorts mat som vuxna. En varierad kost kan öppna upp barnets sinnen och intresse för mat. Här kan du läsa mer om hur man lär barn att tycka om olika smaker och ger barn ett sunt förhållningssätt till mat.

Låt barnet smaka

Det behöver varken vara krångligt eller svårt att låta barnen prova på olika maträtter. Det enklaste är att låta barnet prova samma sak som ni vuxna äter. Detta ger barnet en känsla för olika smaker och det kan vara ett viktigt sätt att förmedla en positiv attityd kring mat. Gör mat till något lustfyllt och spännande.

Mat som små barn behöver

Små barn, det vill säga barn i åldern 1-6 år, behöver precis som vuxna äta frukost, lunch och middag. Dessutom behöver de ett eller flera mellanmål för att hålla blodsockernivåerna i balans och orka med att leka. Det bästa är att undvika söta produkter, som exempelvis smaksatt yoghurt och godis. Undvik även mat med för mycket salt. Vatten är den bästa drycken för små barn. Näringsrik mat med fibrer, vitaminer och näringsrika fetter, enligt Livsmedelsverkets rekommendation, är det bästa för små barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *