Recept för halloween

Halloween, eller alla helgons afton som det heter på svenska, är en populär högtid, särskilt i USA. Högtiden sägs ha sitt ursprung i Irland, och kom att migrera till USA genom irländska invandrare under 1800-talet. Högtiden är idag främst förknippat med frasen ”bus eller godis”, och är en ursäkt för små barn att vräka i sig en massa sötsaker. Men precis som med alla andra högtider, så finns det ett flertal intressanta recept som är traditionella för Halloween. Så sätt på dig dina Halloweenkläder, och testa på att laga dessa goda recept!

Kanderade äpplen

Detta är en dessert som alla har fått testa sig på under Halloween. De kanderade äpplen som man kan köpa på marknader och dylikt tenderar dock att vara alldeles för söta. Allt du behöver är socker, vatten, ljus sirap, och eventuellt lite färgmedel. Vill du ge dina kanderade äpplen en mer traditionell look så kan du testa att stoppa en klubbpinne i mitten!

Pumpapaj

Pumpapaj är populärt i USA både under Halloween och Thanskgiving. Det är en lite annorlunda dessert som ger en varm känsla under de kalla månaderna, och passar utmärkt med lite vispgrädde. Pajdegen går lätt att köpa i affär, och fyllningen kan du laga själv med ett par ägg, kondenserad mjölk, och krossad pumpa, gärna på burk. Det går utmärkt att krydda fyllningen med traditionella kryddor som kanel, ingefära, muskotnöt, och kryddpeppar.

Barmbrack

Detta är ett lite annorlunda recept med rötter i Irland, och är inte lika populärt i USA. Det är ett tebröd man lagar ofta runt Halloweentid i Irland, och är fyllt med torkad frukt, som ger brödet en lite sötare smak. Barmbrack passar utmärkt till te och kaffe, och den torkade frukten i receptet ger brödet en trevlig konsistens.

Under Halloween så stoppar man lite underliga föremål i degen, som sägs spå framtiden. Dessa är en ärta, en bit tyg, en pinne, ett mynt, och en ring. Den som får ärtan kommer inte att gifta sig, den som får pinnen kommer inte ha ett lyckat giftermål, den som får tyget kommer att bli fattig, medan myntet förutspår rikedom. Sist men inte minst så sägs den som får ringen gifta sig innan året är slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *