Kost vid graviditet

Att vara gravid är en omvälvande tid och det är viktigt att få i sig tillräckligt med näring och energi. Både mamman och fostret måste få in sig näring. Vissa livsmedel bör dessutom undvikas. Här kan du läsa mer om Livsmedelverkets kostrekommendation till gravida.

Ät hälsosamt och varierat

En gravid kropp behöver hälsosam mat med extra näring, vitaminer och mineraler. Det är alltid viktigt att äta varierat, men gravida personer måste tänka lite extra på det så att de får i sig rätt näring. Fullkornsprodukter, grönsaker, baljväxter och frukt är viktiga och näringsrika livsmedel. Gravida behöver sällan mer energi, utan snarare mer näring än vanligtvis.

Ät mer än vanligt, men inte för två personer

Som gravid behöver man inte äta för två personer. Enligt Vårdguiden 1177 behöver gravida i första trimestern vanligtvis bara en extra frukt. Under den andra trimestern kan ytterligare en frukt eller ett lättare mellanmål per dag läggas till. Under den sista trimestern behövs oftast två större mellanmål. Det är alltid bra att rådgöra med barnmorskan så att din kost anpassas efter din vikt och ditt behov.

Undvik

Det finns en del livsmedel som gravida bör undvika, bland annat opastöriserade ostar och rå fisk. Rådgör med barnmorskan eller läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *