Kost vid träning

Alla som tränar vet hur viktigt det är att äta rätt för att må bra och uppnå önskade resultat. Däremot är det färre som vet vad det innebär att ”äta rätt” när man tränar. Det beror såklart på vilken typ av träning och vilka resultat som önskas. Den som vill bli snabbare, starkare eller mer hälsosam måste ta hänsyn till kosten för att uppnå de bästa resultaten. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på vid kost och träning.

Ät varierat

Nyckeln till framgångsrika träningsresultat är att ge kroppen det bränsle som den behöver. Kroppen behöver en kombination av protein, kolhydrater, fetter och vitaminer. Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost som innehåller rekommenderade mängder av respektive del. Det är viktigt att du får i dig allt för att kroppen ska få den näring som den behöver. De nordiska näringsrekommendationerna säger att en person behöver ett dagligt intag av minst 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt. Motsvarande siffra för kolhydrater är cirka 5 gram kolhydrater. Vid träning kan det ofta behövas mer av både protein och kolhydrater. Om du är osäker är det bäst att rådgöra med en dietist.

Ät innan och efter träning

För att ha bäst effekt på muskeltillväxt samt förhindra muskelnedbrytning bör du äta direkt efter träning, gärna inom 30 minuter. Ät gärna något lätt innan träning för att maximera träningsprestationen.

Ät lagom mycket

Det är mycket viktigt att äta ordentligt för att orka träna. Om du inte får i dig tillräckligt med energi och näring kommer du dels att känna dig svag under träning, men det hindrar även återhämtningen efter träning. Det är även viktigt att ha i åtanke att för mycket energi kan vara dåligt. Vissa gör misstaget och tror att de kan äta vad som helst och hur mycket som helst bara för att de tränar. Ät lagom mycket och ät näringsrik mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *