Kost vid övervikt

Många dieter handlar om viktnedgång. Inför sommaren svämmar tidningar och hemsidor över av viktminskningstips och nyårslöften handlar ofta om att gå ned i vikt. För många handlar det om utseende eftersom rådande ideal är att vara smal och vältränad. Det handlar dock inte enbart om utseende, utan det är även en hälsofråga. Övervikt är ohälsosamt och kan leda till svåra sjukdomar och problem. Därför är det viktigt att tänka på vikten, men det är alltid bättre att rådfråga en läkare eller dietist istället för att tro på allt som skrivs. Här kan du läsa mer om övervikt och kostrekommendationer.

Övervikt och fetma

Övervikt är när en person väger så pass mycket att det är ohälsosamt. Fetma är ett ord för kraftig övervikt. Övervikt anses inte vara en sjukdom, men det gör däremot fetma eftersom risken att utveckla andra sjukdomar är så pass hög. I hela västvärlden är övervikt ett stort problem och i Sverige ökar andelen överviktiga människor. Enligt Statistiska Centralbyrån lider mer än varannan man och cirka 40 % av alla kvinnor i Sverige av övervikt eller fetma. Ändrad kost, mer alkohol och ett mer stillasittande liv är några anledningar till ökningen.

Risker

Fetma ökar risken för flera sjukdomar, bland annat diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och ledbesvär. Det enklaste sättet att ta reda på om en person är överviktig är att kontrollera hens BMI. Ett BMI mellan 25 och 30 indikerar övervikt och ett BMI över 30 indikerar fetma.

Kost & andra åtgärder

Ibland behövs det små förändringar för att gå ned i vikt. Först och främst är det viktigt att det kan vara flera olika orsaker till övervikten, bland kost, stress, genetik, sömn, ålder och vissa sjukdomar. På grund av detta kan det vara bra att rådgöra med en läkare för att hitta det bästa sättet för just dig att gå ned i vikt. Tillgängligheten på godis, bakverk, läsk, snabbmat och alkohol har ökat, vilket anses vara en av anledningarna till övervikt. Om du vill minska din vikt bör du utesluta dessa ur din kost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *