LCHF

LCHF är en mycket populär och omdebatterad diet. Det står för ”Low Carb High Fat”, vilket på svenska översätts till få kolhydrater och mycket fett. Det är med andra ord en lågkolhydratkost. Här kan du läsa mer om dieten.

Vad kan man äta?

LCHF-mat utgörs i första hand av grönsaker, kött, fisk, fågel, ägg och naturliga fetter. För att uppnå en hälsosam livsstil krävs det att det främst är naturliga fetter. Dieten utesluter majoriteten av kolhydrater som pasta, ris, bröd, potatis och rotfrukter. All form av socker, till exempel godis och bakverk, utesluts helt.

För- och nackdelar

Den främsta anledningen till dietens popularitet är att den är effektiv för att gå ned i vikt. Den hjälper även till att stabilisera kroppens blodsockernivåer. Enligt Livsmedelsverket går det att ha en väl balanserad lågkolhydratkost om man är noggrann med vilka livsmedel man väljer. Exempelvis bör majoriteten av dietens livsmedel komma från växtriket och det är bättre att välja baljväxter som proteinkälla än animaliska produkter. En annan fördel med dieten är att den utesluter söta saker som läsk, godis och bakverk, vilka ger lite näring.

Nackdelen med LCHF är dock att det lätt kan bli för mycket kött, grädde, smör och liknande produkter, vilket inte är särskilt hälsosamt. Det är viktigt att äta balanserat med mycket fibrer och grönsaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *