Vad är en diet?

Tidningar och andra medier älskar att skriva om dieter som om det vore lösningen till alla problem. En diet är en kosthållning och beskriver en persons matvanor. Ofta handlar det om att utesluta vissa livsmedel. I många fall är dieter ett sätt att gå ned i vikt eller att äta mer hälsosamt. Detta kan vara på grund av hälsoskäl, men även religiösa, etiska eller politiska skäl.

Definition av diet

När man talar om en diet handlar det ofta om ett kostupplägg där personen väljer att utesluta vissa livsmedel. Det kan exempelvis handla om att utesluta animaliska produkter, socker eller spannmål. Dieter följer ofta trender och därför bör man läsa på ordentligt innan man börjar följa en diet. Exempelvis kan det handla om att äta så lite fett som möjligt eller mer extrema saker som att bara äta livsmedel av en viss färg. Många dieter försvinner lika snabbt som de dyker upp. Detta beror på att forskningen hinner ikapp och människor inser att vissa dieter inte är så hälsosamma som de först trodde. En god idé är att läsa på Livsmedelsverkets hemsida om olika dieter och om hälsosam kosthållning. Det finns alla möjliga typer av dieter. Några av de populäraste är 5:2-dieten, Atkinsdieten, LCHF, halal, kosher, ekologisk mat, medelhavsdieten raw food, slow food, vegetarisk och vegansk kost.

Anledningar

Det finns otroligt många anledningar till varför människor väljer att följa en viss kosthållning. Ofta handlar det om bantning och viljan att gå ned i vikt, men allt oftare handlar det om att vilja ha en mer hälsosam och balanserad livsstil. Det är även vanligt med etiska, politiska och religiösa skäl. Många gånger är det medicinska skäl och allergier som är anledningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *