Vegetarisk & vegansk kost

En av de trendigaste dieterna just nu är att utesluta animaliska livsmedel. Detta kan göras på flera olika sätt, bland annat genom att utesluta kött och fisk eller att enbart äta livsmedel från växtriket. Eller så kan man välja att dra ned på köttkonsumtionen, men inte utesluta det helt. Här kan du läsa mer om vad det innebär att vara vegetarian, vegan och flexitarian.

Vegetarian

En vegetarian utesluter kött, fisk, fågel och skaldjur ur sin diet. Däremot inkluderar en vegetarisk kost mejeriprodukter och ägg. Detta är den vanligaste varianten av vegetarianism och det som de flesta syftar på när det talar om vegetarianer. Det finns dock varianter av denna kosthållning, bland annat laktovegetarian och ovo-vegetarian. Laktovegetarianen äter på samma sätt som vegetarianen, dock inte ägg. Däremot äter hen mejeriprodukter. Ovo-vegetarianen äter inte mejeriprodukter, men däremot äter hen ägg.

Vegan

Veganen äter endast växtbaserad kost och väljer bort alla animaliska livsmedel. Det innebär att veganer varken äter mejeriprodukter eller ägg. Denna diet ansågs tidigare vara extrem, men det blir allt vanligare att vara vegan. Flera stora galor, bland annat Grammy Awards, väljer att servera vegansk mat.

Flexitarian

Den rådande trenden med växtbaserat finns i flera olika varianter. Många vill dra ned på sin köttkonsumtion, men inte utesluta kött och fisk helt från dieten. Dessa personer kallas för flexitarianer eller för semivegetarianer. Dessa personer äter i huvudsak vegetariskt och ofta ekologiskt. Däremot äter de ibland kött, fisk eller skaldjur. Det kan exempelvis handla om personer som introducerar några köttfria dagar i veckan eller de som helt enkelt inte vill utesluta kött helt.

Pescetarian är en variant av flexitarian. Dieten innebär att man äter en kost som är vegetarisk som utesluter kött, däremot äter man fisk och skaldjur.

Anledningar till att äta växtbaserat

Aldrig tidigare har det varit ett så stort intresse för vegetarisk kost. Det finns många anledningar till varför människor väljer att dra ned på köttkonsumtionen. I takt med att människor blir mer medvetna om klimatförändringarna så ökar även medvetenheten kring de olika livsmedlens utsläpp. Kött står för en stor mängd utsläpp och därför väljer många att sluta äta det på grund av klimatskäl.

Många väljer vegetarisk eller vegansk kost av etiska skäl. Att låta djuren leva istället för att slaktas är för många den viktigaste anledningen. Många anser även att djurens förhållanden inom mjölk- och äggindustrin är oetiska och väljer därför bort samtliga animaliska produkter.

En annan stor anledning är hälsoaspekten. Många är medvetna om att kött- och mejeriprodukter innehåller mycket mättat fett och är därför dåligt ur hälsosynpunkt. Växtbaserad kost som består av grönsaker, baljväxter och frukter är bra för kroppen och är enligt många den stor orsak till att de varför de väljer mer vegetariskt. Sen är det även många som äter vegetariskt för att det är gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *