Ät dig till friskare tänder

Det är ingen hemlighet att det vi äter och dricker har stor påverkan på våra tänder. Om du vill undvika att springa hos tandläkaren för ofta är det viktigt att du håller dig till en hälsosam diet så långt det går. Här ger vi dig tips på livsmedel du ska äta regelbundet och även vad du ska vara lite extra uppmärksam på.

Grönsaker som innehåller mycket fiber

Att vi ska få i oss mycket grönsaker kommer knappast som en överraskning och det har även en positiv effekt på dina tänder. Välj gröna grönsaker som broccoli och blomkål eftersom dessa är kända för att få igång produktionen av saliv. Dessutom är de rika på kalcium vilket är bra för tänderna. Välj också grönsaker som innehåller mycket vatten som till exempel gurka och morot. Det är nämligen bra för att neutralisera socker.

Välj inte bort mjölkprodukter

Vi får lära oss redan som barn att vi ska dricka mycket mjölk eftersom kalcium är bra för tänderna. Andra mjölkprodukter som ost och yoghurt går också bra. Det skyddar inte bara tänderna utan gör dem mer glansiga. Om du sedan kompletterar detta med att borsta tänderna på rätt sätt ger du din mun de bästa förutsättningarna. Som du säkerligen redan vet ska du borsta dina tänder två gånger om dagen i två minuter. Titta gärna på en instruktionsvideo om du behöver friska upp minnet för hur du borstar tänderna på ett korrekt sätt.

Drick gärna te

Te har både positiv och negativ inverkan på tänderna. Det positiva är att te innehåller polyfenoler vilket hjälper till att motverka plack. Det negativa är att te är känt för att missfärga tänderna. Om du dricker mycket te kan det alltså bli aktuellt med en tandblekning för att dina tänder ska bli vita igen. Dessa går numera att göra hemma och det ger ett fullgott resultat som du kommer bli nöjd med.

Mat och dryck som du ska se upp med

Läsk kommer ofta långt upp på listan när det handlar om livsmedel som är dåliga för tänderna. Det gäller även de sockerfria varianter som finns eftersom de också fräter sönder emaljen. Sportdrycker är en annan vanlig fälla då många inte vet att de har en negativ påverkan på tänderna. Eftersom du ofta sitter med en flaska läsk under längre tid kommer dina tänder att bli utsatta för syra under en längre tid. Undvik läsk så mycket du kan och drick hellre ett glas vatten när du har möjlighet.

Du bör också undvika sådant som lätt fastnar i tänderna. Det kan vara allt från sega kolor till vitt bröd och chips. Eftersom de fastnar i dina tänderna kommer de utsättas för socker ända tills du borstar dem nästa gång. Du bör även använda tandtråd regelbundet eftersom det är svårt att få bort allt med tandborste. För in tråden mellan tandköttet och se till att du verkligen får bort allt för att säkerställa din mun- och tandhälsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *