Odla din egen mat!

Drömmer du om att bli mer självförsörjande? Då har du hittat helt rätt. Det kanske framstår som ett ouppnåeligt mål att bli självförsörjande på din egen el och din egen mat, men det behöver inte vara så svårt som det låter. Nedan hittar du tips på hur du går till väga om du vill bli mer eller mindre självförsörjande när det gäller mat.

Tips för att lyckas

Att vilja bli mer självförsörjande och ha den tanken som utgångspunkt öppnar upp så många möjligheter. Du behöver förstås inte bli helt självförsörjande på allt från början, utan det bästa är att börja i mindre skala och successivt jobba dig mot ditt mål. Exempelvis kan en bra start vara att helt enkelt välja mer närproducerat och börja odla lite av din egen mat själv.

Eller så kan du välja att lägga om din kost så att den är lättare att bli självförsörjande på. Det är nämligen både smart för planeten och för dig själv att äta en växtbaserad kost, den typen av mat är dessutom ännu lättare att vara självförsörjande på.

De flesta som har tillgång till en trädgård, balkong eller uteplats kan lätt bli självförsörjande på många delar av en växtbaserad kost. Exempelvis kan du odla din egen potatis, andra grönsaker och kryddor. Samtidigt är det svårt att odla exempelvis spannmål på en liten yta.

Om du istället vill bruka en större mängd jord är det bra att ha rätt verktyg för att underlätta arbetet. Exempelvis kan jordborrar vara en smart investering för att inhägna olika odlingsområden, sätta upp nät för att undvika skadedjur eller liknande.

Det finns en uppsjö av människor att inspireras av och du behöver verkligen inte bo på landet för att bli delvis självförsörjande. Utöver att odla egen mat i form av grönsaker och rotfrukter så kan du som har trädgård också ha exempelvis höns, på det sättet kan du också få ägg. Dessutom kan de flesta också bli biodlare och odla sin egen honung utan några större insatser.

Andra saker du kan göra om du vill bli mer självförsörjande är att sätta upp solpaneler på taket. Genom att göra det kan du också bli helt självförsörjande på el och dessutom kan du få betalt för elen du inte använder.

Det är verkligen inte omöjligt att bli helt eller delvis självförsörjande och alla kan börja någonstans och ta några steg i rätt riktning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *